miercuri, 4 mai 2011

Suspans, interese şi acţiune la Pro Cinema, în ultimul sezon din "Cartelul crimelor"


Nopţile devin mai sigure iar infractorii primesc ceea ce merită din 16 mai la Pro Cinema, pentru că poliţiştii din „Cartelul crimelor” se întorc în cel de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului. De luni până vineri de la 01.00, după Crime Time, detectivii din „Cartelul crimelor” revin într-un nou sezon plin de acţiune al serialului nominalizat la două premii Emmy şi la premiul BAFTA.
În cel de-al cincilea sezon, „Cartelul crimelor” continuă să trateze devalorizarea vieţii umane şi disfuncţiile instituţiilor publice, în timp ce acţiunea se extinde şi în redacţia ziarului The Baltimore Sun, unul dintre subiectele serialului fiind de această dată jurnalismul şi consumul mediatic. “Cartelul crimelor”, câştigătorul prestigiosului premiu Peabody pentru excelenţă în televiziune, a fost numit de critici “o poveste cutremurătoare despre un oraş care putrezeşte din interior”, şi a atins audienţe record în Statele Unite. “Cartelul crimelor” îi are şI în acest sezon în rolurile principale pe Dominic West, John Doman şI Deirdre Lovejoy.
Creatorul serialului, David Simon, se întoarce în rolul de producător executiv, iar cel de-al cincilea sezon este inspirat din perioada în care acesta lucra ca jurnalist pentru The Baltimore Sun. O redacţie asemănătoare cu cea a ziarului a fost construită pe platourile de filmare, iar tema sezonului, conform spuselor lui Simon, este „ce articole apar şi care nu, şi de ce lucrurile nu se schimbă”. Sunt abordate probleme precum goana după profit, micşorarea numărului de reporteri, sau scăderea interesului pentru jurnalism de calitate. În cadrul unui eveniment care a avut loc înainte de lansarea sezonului, fanii au putut vizita platourile de filmare, precum şi redacţia The Baltimore Sun construită special pentru sezonul cinci. Publicaţia reală a permis producătorilor să folosească numele The Baltimore Sun, cu menţiunea ca niciunul dintre angajaţii acesteia să nu apară în serial. În serial apare şi redacţia reală a ziarului The Washington Post, într-un episod în care unul dintre reporteri se prezintă la un interviu. „Cartelul crimelor” este prima prodcţie căreia i s-a permis să filmeze în redacţie. Până şi producătorii filmului „Toţi oamenii preşedintelui”, despre rolul ziarului în scandalul Watergate, au trebuit să construiască un platou special după modelul redacţiei, în timp ce „Cartelul crimelor” a primit aprobare să filmeze la locaţie.
Aşa cum şi-a obişnuit fanii, „Cartelul crimelor” are şi în distribuţia sezonului final actori amatori şi personaje reale, precum câţiva foşti reporteri care au lucrat pentru The Baltimore Sun. Rebecca Corbett, fostul editor al producătorului David Simon în vremea în care acesta lucra pentru The Baltimore Sun, şi care la momentul respectiv lucra la The New York Times, are şi ea un rol recurent în cel de-al cincilea sezon. Soţia lui Simon, Laura Lippman, este de asemenea prezentă în distribuţia serialului, precum şi Steve Luxenberg, editorul care cu ani în urmă îl angaja pe producător la The Baltimore Sun. Sezonul a fost bine primit de critici. Brian Lowry de la Variety spunea că perspectiva serialului asupra media este cea mai realistă portretizare a unei redacţii de ştiri din întreaga istorie a filmului şi televiziunii, în timp ce TV Guide caracteriza „Cartelul crimelor” „de o genialitate sumbră”, sau „piatră de hotar în televiziune”.
Simon a menţionat că nicio altă temă nu era suficient de substanţială pentru realizarea unui al şaselea sezon, în afară probabil de creşterea bruscă a numărului de cetăţeni de origine latinoamericană din Baltimore, dar cum niciunul din scenarişti nu ştia spaniolă şi nu avea nici cunoştinţe despre populaţia latino din oraş, au decis încheierea serialului la cel de-al cincilea sezon. Din 16 mai, în nopţile de luni până vineri de la 01.00, „Cartelul crimelor” răspunde în faţa legii la Pro Cinema, în ultimul sezon al serialului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu